De adoptieprocedure

Ben je op zoek naar een pup, neem dan vooral contact met ons op. Onze partners in Portugal en Roemenië hebben meestal leuke pups ter adoptie. Indien iemand in Nederland interesse heeft in een pup, vragen we foto’s op van de pups die op dat moment beschikbaar zijn. 

Een pup komt over het algemeen niet eerst in een Nederlands gastgezin, maar gaat rechtstreeks naar de adoptant. Dat betekent dat je de pup dus niet eerst kunt ontmoeten om te voelen of er een klik is. Een pup kan namelijk het best direct gesocialiseerd worden in de omgeving waarin hij uiteindelijk gaat wonen. Bovendien is een pup nog erg in ontwikkeling en is er nog weinig te zeggen over hoe deze zal zijn als volwassen hond. Van te voren ontmoeten heeft daardoor weinig meerwaarde. 

Lees hier meer over het adopteren van een hond.

Pups

Een pup adopteren is erg intensief. Ze hebben nog niets geleerd, zijn niet zindelijk, kunnen misschien nog niet de hele nacht doorslapen en weten bovendien niet het verschil tussen speelgoed of jouw dure headphones. Reken er gerust op dat je wat minder slaapt de eerste weken. Ook als je van plan bent thuis te werken in deze beginperiode, kun je maar beter je workload wat aanpassen. Een pup adopteren is zeker niet makkelijker dan het adopteren van een volwassen hond. Je kunt ze veel leren, maar de aanleg speelt ook een belangrijke rol. Over die aanleg is vaak weinig bekend, omdat de meestal niet bekend zijn wie de ouderdieren zijn. 

Een pup uit het buitenland, krijg je pas op zijn vroegst als ze vier maanden oud zijn. Dat heeft te maken met de extra vaccinaties die allemaal eerst in orde moeten zijn voordat ze de grens over mogen. Een pup van deze leeftijd zit in een andere fase dan een puppy van een maand of twee. Ze zijn wat minder flexibel en wat prikkelgevoeliger dan die hele jonge puppies. Dat betekent dat je het de eerste weken allemaal heel rustig aan moet doen. Nog even geen bezoek, niet naar allemaal verschillende wandelplekken, niet teveel drukte. Een overprikkelde gestresste hond is niet in staat om te leren. Daarom is het beter pas een stapje verder te gaan, als je ziet dat je hondje daar aan toe is. Uiteraard zullen we je bijstaan in dit proces. 

Castraties 

Met alleen adopties wordt het enorme overschot van ongewenste puppies in Portugal niet opgelost. Daarom wordt er door onze vrijwilligers ter plaatse keihard gewerkt aan voorlichting ter voorkoming van ongewenste nestjes. Onze dierenarts MARKdierenarts gaat er met zijn team jaarlijks een week belangeloos honden en katten castreren. We hebben met de asiels afgesproken dat de pups die naar Nederland komen ook allemaal gecastreerd zullen worden zodra ze daar oud genoeg voor zijn. Deze verplichting ga je dus aan als adoptant. Zo zetten we alle zeilen bij om het enorme overschot aan honden tegen te gaan en werken we op meerdere vlakken aan een oplossing. 
photo by Christel Wellens